De Wii-mote & lightgun

De controller waarmee de Nintendo Wii zijn unieke status heeft veroverd is bekend als de Wii Remote ofwel de Wii Mote. Nintendo heeft een reputatie opgebouwd op het gebied van vernieuwende gadgets voor hun spelsystemen, omdat ze keer op keer met nieuwe innovatieve ontwikkelingen op de markt komen. Nintendo is een one-of-a-kind ontwikkelaar die steeds weer hoogwaardige game platformen weet te ontwikkelen.

De Wii-mote

Tijdens de lancering van de nieuwe Next Generation consoles halverwege de jaren 2000 is de Nintendo Wii er verreweg het beste uitgekomen wat betreft het lanceren van nieuwe ontwikkelingen in de game industrie. Nintendo was het enige spelsysteem die kwam met een nieuw uniek concept omtrent haar controllers. De Wii-mote beschikt over uitgebreide mogelijkheden en opties, die kunnen worden gebruik voor diverse doeleinden gedurende het spelen. De controller kan vier verschillende functies gebruiken om een spel te besturen, waaronder; motion sensing, gericht schieten, audio via een ingebouwde speaker en de rumble functie.

De mogelijkheden van de Wii-mote

De motion sensing van de controller merkt externe bewegingen op, waardoor u het betreffende personage diverse acties kunt laten uitvoeren naar uw bewegingen. Het personage laten bewegen op basis van uw eigen bewegingen is direct de meest innovatieve toepassing van de controller. Hiermee kunt u namelijk een actie uitvoeren, waarbij uzelf een bepaalde beweging moet verrichten om de actie dan ook daadwerkelijk uit te laten voeren door uw personage in het spel op het scherm. Denk bijvoorbeeld aan de hoofdrol speler van het spel Zelda genaamd Link, die met zijn boog een pijl afschiet op een vijandig figuur. U dient zowel juist met de controller te richten als een juiste schietbeweging te maken om de boog te bedienen. De speaker functie is vervaardigd zodat u uw personage diverse acties kunt laten uitvoeren met behulp van mondelinge opdrachten. De rumble functie geeft trillingen in de controller die worden veroorzaakt door de actie gedurende het spelen van een game.

De Light Gun

De meest populaire controller van de Nintendo Wii is echter nog altijd de oude vertrouwde Light Gun. Deze controller stamt nog uit de tijd van de Nintendo Entertainment System (NES) toen de pixels van de spelcomputers nog uitermate groot waren. Een ware aanwinst voor de meest fanatieke gamers onder ons. Het spel waarop je de lightgun op de NES kon gebruiken was Duck Hunt. Het bekende spel waar u eenden moest afschieten op uw beeldscherm. De lightgun werd voor het eerst gepresenteerd op de game conventie E3 op 10 mei, 2006. Er werd toen een geoptimaliseerde versie van Duck Hunt aangekondigd, wat direct een hit werd onder liefhebbers van het genre. De lightgun is nog steeds net als de wii-mote een uniek controller van de Nintendo Wii.
De Wii-mote en de lightgun zijn, tot op de dag van vandaag, populaire controllers en verkrijgbaar via bv de Nintendo game shop (link: nintendogameshop.nl).